Proč vařit v páře

Kuchyně je vaší nejoblíbenější místností v celém domě a tak v ní také trávíte nejvíce času? Láká vás zkoušet něco nového a přemýšleli jste o pořízení parního hrnce? Pokud jste ještě stále na vážkách a nejste si jisti, proč si parní hrnec pořídit, přečtěte si následující řádky. Následující důvody by vás mohly přesvědčit.

parni_hrnec
Parní hrnec

Štíhlá linie

Snažíte se udržet si štíhlou linii, ale po krátkodobých dietách se stejně vracíte ke svému původnímu jídelníčku? Co takhle na to jít trochu jinak? Vykašlete se na všechny diety a pomalu, polehoučku změňte svůj jídelníček. Začít můžete třeba tím, že místo pečení a smažení budete pokrmy připravovat v páře. Jídlo je mnohem chutnější a vzhledem k absenci oleje a tuku také mnohem lehčí a výživnější.

Zdraví

Zdravý životní styl jde ruku v ruce s vitamíny a minerály. Když si budete obědy nebo i večeře připravovat v parním hrnci, potraviny si zachovají většinu vitamínů, minerálů i důležitých antioxidantů a vám pak bude mnohem lépe. Díky vaření v páře vám také mizí obava z možného, byť jen mírného připálení jídla. Karcinogenní látky a další škodliviny se k vám tak nedostanou.

Finance

Parní hrnce šetří vaši peněženku hned ze třech různých směrů. Kvalitní parní hrnec jste schopni pořídit již za 500 Kč. Dražší modely navíc nabízí různé digitální a technické vychytávky, které vám práci ulehčí ještě o něco více. Díky tomu, že místo třech vařičů používáte pouze jednu elektrickou zásuvku (navíc mnohem kratší dobu), šetříte podruhé. Menší finanční výhodou je i to, že při přípravě pokrmů nepotřebujete některé suroviny (např. tuky) nebo můžete jejich používání alespoň omezit (např. sůl).

Efektivita

Vzhledem k tomu, že parní hrnec má ve většině případů 3 oddělené komory, je to jako byste zároveň používali a vařili ve třech různých hrncích/pánvičkách/nádobách zároveň. Bez stresu a zbytečného vytahování dalších a dalších kuchyňských nádob, si tak připravíte ve spodní komoře maso, doprostřed si dáte přílohu (třeba brambory, rýži nebo zeleninu) a v nejvyšším patře jednoduše uděláte lahodný dezert.

Rychlost

Ne všichni si dokážou čas v kuchyni náležitě užít. Proto vás může potěšit i to, že některé potraviny připravované v páře, vaříte mnohem kratší dobu, než když je dáte do klasického hrnce. Například rýži (ideální je, když ji předem namočíte) vaříte pouze 15 minut nebo takového lososa budete mít hotového už během 10 minut. Navíc, během vaření nemusíte u hrnce (na rozdíl od pánvičky nebo klasického hrnce) stát a mít obavu z toho, že se vám něco připálí. Tento čas tak můžete využít třeba pro svoji zábavu.

Pokud si ještě nejste jisti tím, jaký parní hrnec vybrat, napište přímo našim odborníkům, rádi vám s výběrem poradí.